Nagyböjti elmélkedés

Garadnay Balázs atya „… és átölel Krisztus” című könyvéből idézett gondolatairól elmélkedjünk a mai napon:

„Nagyböjt 40 napja alkalmas időt biztosít nekünk arra, hogy lélekben felkészüljünk Húsvét méltó megünneplésére. Annak idején Jézus 3 éven keresztül tanította, nevelte apostolait és a népet Isten Országának örömhírére, hogy készségesek legyenek befogadni mindazt az ajándékot, amit az Atya Jézus által küld nekünk, embereknek. Ezt a három évet Jézus is egy 40 napos böjttel és imádsággal kezdte meg a pusztában. Azért ment oda, hogy senki se zavarja, hogy teljesen az Atyára tudjon figyelni. Ezt a 40 napos előkészületi időt nekünk is nagy-nagy figyelemben kell tölteni, most többet imádkozzunk, legyünk jobbak, hogy fogékonyabbak legyünk a húsvéti ajándék lelkünkbe fogadására.

Ennek érdekében fontos, hogy jobban átgondoljuk, mit teszünk és mit nem szoktunk megtenni a feladataink közül. Tévedéseinket megbánjuk, mulasztásainkat szeretnénk felszámolni és ezután engedelmesebb gyermekei akarunk lenni szüleinknek is, de még inkább a Mennyei Atyának. Nem elégszünk meg azzal, hogy néhány bűnt elkerülünk – azt szeretnénk, hogy ezek ne térhessenek vissza az életünkbe és ezért megpróbáljuk napjainkat egyre inkább a jócselekedetekkel kitölteni. Képzeljetek el egy kertet amiben vannak gyümölcsfák, szép virágok, de a gaz is felütötte a fejét. A kertész szorgalmasan kigyomlálja belőle az oda nem illő gazokat, de azok hamarosan újra megjelennek, s úgy tűnik, hiába minden fáradozás.

Két dolgot tehet ekkor a kertész: nekimehet a gaznak valami erős permetszerrel, ami kipusztítja; de itt nem állhat meg, kell, hogy valamit a gaz helyére tegyen, s így ott már többé ne jöhessen elő a gaz, mert a helyét elfoglalta valami szép virág. Így kell nekünk is szigorú támadást intézni a hibáink ellen, s a bűneinket erényekre cserélni. És amikor az ember jó, akkor biztos, hogy nem fog elkövetni bűnt. Igyekeznünk kell, hogy egyre több jót tegyünk és ezáltal jó emberekké alakuljunk, akiknek nincs igényük rosszat tenni!”

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.